Nabomøte for beboere i forbindelse med videre anleggsarbeid: 

Se presentasjon fra møtet:

Arbeid ved Janahaugen Sotrasambandet (17.12.2024)

Behov for alternativt oppholds- eller bosted?

For naboer som bor i områder der støyende arbeid pågår, kan det være behov for midlertidig alternativt oppholds- eller bosted. Vi behandler søknader fortløpende.

Kompensasjonsskjema relokering

Send utfylt skjema på e-post til claims@slcjv.no.

  • De mest støyutsatte naboer kan etter en individuell helhetsvurdering bli tilbudt alternativt oppholds- eller bosted i perioder der vi ikke kan ivareta innendørs støykrav.
  • Vi ber derfor om at du ved behov og etter vi er kommet i gang med arbeidene, kontakter oss for videre vurdering av støytiltak.
  • Ønsker du kompensasjon for å midlertidig flytte til hytte, familie eller venner, må du søke særskilt om dette og vise til konkrete utgifter.
  • Vi refunderer ikke utgifter til hotellovernattinger eller alternativ bosted, som er gjort uten skriftlig avtale.

Generelt om støybelastningen på Janahaugen

 Sotra Link bygger Sotrasambandet på oppdrag fra Statens vegvesen. Vi bygger etter vedtatt reguleringsplan som viser til forskriften T-1442, grenseverdier for bygge- og anleggstøy. Disse grenseverdiene regulerer også arbeidstider, selvsagt som et komplement til arbeidsmiljøloven og inngåtte avtaler med fagforeningen NAF.

 Vi følger støybelastningen tett og søker til enhver tid å forholde oss til angitte støyverdier.  Det er satt ut målere. Ved overskridelser følges dette opp for å vurdere eventuelle avbøtende tiltak. Vi analyserer støyrapporten for å identifisere støykilden og regulere aktiviteten.

Tidvis kommer vi til å måtta ha aktiviteter som overskrider grensene, det er ikke til å unngå med tanke på prosjektets art og størrelse.  Vi vil da prøve å planlegge de mest støyende aktivitetene i ordinær arbeidstid.

Støyreduserende tiltak på Janahaugen

 Vi forstår at det er belastende å bo i et område med så mye byggeaktivitet, men det er altså dette området som er regulert til Sotrasambandet. Vi må forholde oss til kontraktsfestede tidsfrister og planlegger arbeidet deretter. Vi vurderer fortløpende avbøtende tiltak, som kan bidra til å redusere støybelastningen fra arbeidet, men vi kan ikke fjerne støykildene.

 Sprengning og vibrasjon

Det kan riste en del, men det skal det svært mye til før sprengningsarbeider gir skader på huset. Vi gjennomfører inspeksjoner på utvalgte, nærliggende eiendommer på forhånd, og følger opp med vibrasjonsmålere som er montert på utsatte steder. I Drotningsvik er det montert vibrasjonsmålere på steder som av våre geologer er vurdert som mest utsatte. Hver salve blir fulgt nøye, og dersom grenser blir overskredet, blir det behandlet som avvik og justert.

Norsk Standard 8141–1 angir tillatte grenseverdier ved sprengning. Standarden, som ble revidert høsten 2022, angir hvor store svingninger og vibrasjoner sprengstoffet kan utløse i grunnen uten risiko for at bygninger tar skade. Grenseverdiene er oppgitt som svingehastighet målt i millimeter per sekund.

Dette kan du gjøre for å forebygge skader

Vibrasjonene etter en sprenging kan føre til at gjenstander velter. Rådet er å fjerne verdifulle ting i skap og hyller. Flytt også gjenstander som kan ødelegge andre ting hvis de faller ned fra en hylle. Dersom du oppdager skader som du tror kan være forårsaket av sprenging skal du alltid kontakte forsikringsselskapet ditt.

 Praksis med tuting

Underentreprenører kommuniserer med tuting av sikkerhetsårsaker og kommer ikke til å slutte med denne praksisen.  Tuting er en etablert metode som mindre risiko for ulykker en å stoppe opp å ringe eller send sms melding og risikerer kollisjoner.

Støv og luftforurensing

Vi kommer til å sette inn støvreduserende tiltak i området for å redusere spredning av støv. Dette kan være tiltak som vanning av anleggsområde og kostebiler.

Retningslinje for behandling av luftkvalitet i arealplanlegging (T-1520).

Naboer/berørte

 

 

keyboard_arrow_up